Eamon O’Kane

27. november 2021 - 23. januar 2022


SEASONS
Maleri · Tegning · Installation

ÅBNING / LØRDAG DEN 27. NOVEMBER KL 14.00

Udstillingen introduceres af Eamon O'Kane

Udstillingen kan ses indtil den 23. januar 2022

 

SEASONS 

I sin nye udstilling, ’Seasons’, udbygger Eamon O’Kane sin udforskning af forestillinger om utopi og dystopi, og hvordan menneskeheden har forstyrret den naturlige ligevægt og sat planeten på randen af et dystopisk kaos ved at opfatte sig selv som adskilt fra den naturlige verden og forsøge at kontrollere naturen og konstruere en slags teknologisk utopi. For O’Kane er årstiderne en af disse ligevægtstilstande, der er i ubalance, og han har skabt malerier, skulpturer, tegninger og animationer, der udforsker en verden, der i stigende grad er ude af sync. Den globale opvarmning har forårsaget ændringer i klimamønstre og atmosfærisk cirkulation, som begge forstyrrer den naturlige sæsonkalender, som vi altid har levet efter. Træer spirer tidligere, og blomster dukker op uger før de plejer. Foråret kommer tidligere og bliver kortere år for år. Disse forstyrrelser påvirker dyrelivet, der er afhængigt af en række indbyrdes forbundne begivenheder for at overleve.

O’Kane præsenterer en række nye skulpturer med arkitektoniske modeller og træstrukturer. Store træer er placeret midt i gallerirummet, og på gulvet er utallige træklodser og stokke systematisk opstillet. Træblokkene er inspireret af pædagogen Friedrich Fröbels byggesæt til børn. Fröbels ideer om klodskonstruktioner som en del af barnets naturlige udvikling har givet inspiration til de hurtigt skiftende menneskeskabte landskaber, der optræder i flere af O’Kanes animationer, som er konstrueret gennem en unik maleteknik.

Omkring den skulpturelle installation vises O’Kanes seneste malerier, som skildrer paradisiske bygninger af kendte modernistiske arkitekter som Eileen Gray, Richard Neutra, Walter Gropius, Mies van der Rohe og Lina Bo Bardi. Disse værker, blottet for menneskelig tilstedeværelse, antyder den øjensynlige nytteløshed af menneskets bestræbelser på at skabe en tålelig verden. Utopien synes inden for rækkevidde, men er i fare for at forsvinde på grund af den ildevarslende tilstand, der lurer lige under overfladen.

Det sidste element i udstillingen er flere store og små tegninger, tryk og malerier af træer udført på papir. O’Kane har lavet tegninger ud fra fotografier taget på lokale vandreture under pandemien og blandet dem med malerier baseret på de psykologiske test Baum-testen og den mere velkendte Rorschach- eller blækklat-test.

 

Presseomtale (Links): 

Kunsten.nu den 6. december 2021: "Det skal du se" Eamon O'Kane: Seasons" 

Ugeavisen Svendborg den 26. november 2021 "Eamon O'Kane udforsker en verden ude af sync"