Viera Collaro
BIOGRAFI

  • Viera Collaro
  • Født 1946 / Slovakia
  • CV

Viera Collaro er født 1946 og bor i København. Hun er uddannet ved University of Michigan og ved Det Kongelige Danske Kunstakademi. Hun er en pioner i sit arbejde med at koble lystekniske udfordringer og muligheder med sin interesse for meditation og filosofi og derigennem understrege lysets og farvens betydning for vor eksistens såvel fysisk som psykisk.

I sin kunstneriske praksis har Viera Collaro markeret sig med monumentale, permanente og stedsspecifikke installationer i det offentlige rum. Hun er kendt for sine enestående lysværker, som hun siden begyndelsen af 1990erne har udført til en lang række offentlige og private virksomheder. Hendes viden om og interesse for arkitektur gør, at hun formår at skabe noget særligt til hver enkelt udsmykningsopgave og der bliver således aldrig tale om blot en udsmykning. Værkerne vokser frem under stor indsigt i bygningernes daglige funktion og hensyntagen til de mennesker, der færdes der. Collaros stedsspecifikke og offentlige værker søger således at berige vores møde med uderum og bygninger, ved at tilføre dem en sanselig stoflighed, hvor klare farver og vibrerende lysinstallationer fanger og forstærker stedernes skala, materialer og arkitektur. De forholder sig med deres formater til arkitekturen samt de betragtende kroppe, der bliver påvirket, når de bevæger sig forbi dem i byrummet. Ønsket er at påvirke folks hverdag positivt ved at etablere en pause og skabe ro gennem værkets tilstedeværelse. Netop derfor vælger Collaro ofte universelle former, som f.eks. cirklen, som giver modspil til byens tempo og som hun derfor mener henvender sig på et mere underbevist, perceptuelt plan.

Viera Collaros kunstneriske praksis er blevet beskrevet som humanistisk minimalisme. På trods af at hun benytter et stringent, minimalistisk formsprog og materialeholdning, er hendes stedsspecifikke værker skabt til at imødekomme mennesker og noget af det enestående ved hendes værker er netop, hvordan de trods hårde materialer og formsprog ikke er afvisende. De er ikke fremmedgørende, men derimod afstemte og åbne for omgivelserne hvori de indgår.