Kathrine Ærtebjerg
BIOGRAFI

  • Kathrine Ærtebjerg
  • Født 1969 / Danmark
  • CV

Kathrine Ærtebjerg (f. 1969) bor og arbejder i København. Hun arbejder med maleri i et udvidet felt og hendes kunstneriske virke strækker sig over maleri, papirarbejder, objekter og lyd. 

Ærtebjergs værker forbindes ofte med et eventyrligt og drømmende univers, hvor det indre liv møder de ydre omstændigheder, og hvor fabelagtige skikkelser møder hverdagslige ting som fx nøgler, grøntsager eller tøjklemmer, der indgår i motiverne på nye og overraskende måder. 

I Ærtebjergs univers er intet, hvad det ser ud til at være. Velkendte ting forvandler sig for øjnene af betragteren, og netop dobbelttydigheden er et gennemgående element. Malerierne lokker os ind i en, ved første øjekast, uskyldig og charmerende billedverden, men i værkerne kan eksistentielle temaer, poesi og følelsesmæssig intensitet sameksistere med en snigende voldsomhed og underfundig humor.

Karakteristisk for nogle af de nyere malerier er måden Ærtebjerg har arbejdet med en form for negative rum, hvor det ikke-synlige manes frem, hvilket vækker mindelser om ældste form for fotografi, cyanotypi, eller om moderne teknologier som røntgen eller MR-scanninger, der gennemlyser kroppen og afslører benbrud, sygdomme og indre fysiske tilstande, der ikke umiddelbart kan ses, men måske fornemmes og mærkes. Det er næsten som om at værkerne er blevet lagt i en magisk mikstur, der fremkalder usynlige aspekter og forbindelseslinjer, som vi ikke kan se med det blotte øje, men som alligevel kan være yderst vigtige. 

Kathrine Ærtebjerg er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi, 1995-2002. Hun bor og arbejder i København, har modtaget adskillige hæderslegater og er repræsenteret på en række af landets største museer såsom Statens Museum for Kunst, ARoS, Arken og i Ny Carlsbergfondets samling.

Ærtebjerg medvirkede sammen med en gruppe danske kunstnere ved udsmykningen af Frederik Vllls Palæ på Amalienborg (indviet 2010).