Ruth Campau
BIOGRAFI

  • Ruth Campau
  • Født 1955 / Danmark
  • CV

Ruth Campau (f. 1955) bor og arbejder i København. Hun arbejder med maleri i et udvidet felt og skaber installatoriske værker, der betoner samspillet med de arkitektoniske rammer, de indgår i. Hun modtog i 2020 Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse for sit vedholdende, omfangsrige og til stadighed eksperimenterende arbejde. 

Campau har udstillet på en lang række solo- og gruppeudstillinger i ind- og udland, og hun har udført en række stedspecifikke værker til offentlige rum og institutioner. Hun er repræsenteret på flere af landets kunstmuseer og har kurateret flere dagsordensættende udstillingsprojekter. Campau har endvidere udviklet en række bygningsintegrerede udsmykningsprojekter til nybyggerier i samarbejde med tegnestuer.

Materialevalget i Campaus værker er utraditionelt og består fx af tynde, transparente strimler af mylarfolie (en slags polyesterfolie), transparente akrylplader og spejldiabond. Mylarfolien bemaler hun med en lang pensel eller en kost, mens hun langsomt bevæger kroppen fremad langs foliens længde. Der skal koncentration og nærmest meditativ fordybelse og ro til at udføre penselstrøgene og den mindste forstyrrelse kan ødelægge værket. Der kræver perfektion i arbejdet med redskabet, at fremmane identiske, mekaniske og gentagne bevægelser. Malingstrøgene skal laves i ét nu og arbejdet lader sig ikke genoptage. Rettelserne kan kun foretages indenfor et meget kort tidsrum, mens akrylmalingen endnu er våd, og det giver værkerne en særlig intensitet og nerve. Penselstrøgene er i sig selv et meget konkret aftryk af den kunstneriske proces, hvilket giver et særligt, menneskeligt nærvær i værkerne. 

Undertiden arbejder Campau desuden med overlapninger af materialer og farver, så der opstår nogle overraskende, nye udtryk. Materialerne arrangeres i lag, hvor spejle, akrylplader og mylarfolie tilsammen danner installationer, hvor lys, farver, spejlinger og transparens drager betragteren til at gå på opdagelse i dem. 

Ruth Campau arbejder ofte i stor skala og har senest bl.a. skabt det stedspecifikke værk Sunset Boulevard (2022) til Bornholms Kunstmuseum. Værket består af buede forløb af i alt 192,8 meter bløde, bemalede mylarbaner, der er hængt op i 8,7 meters højde.

Hun har desuden arbejdet sammen med flere arkitekter om bygningsintegrerede kunstprojekter, som fx i Nordlyset på Amerika Plads i Københavns Havn. Til dette prisbelønnede byggeri skabte hun, hvad der bedst kan beskrives som dobbeltfarvede glasskiver, som adskiller altanerne og giver et nyskabende og levende spil i bygningens facade.