Eske Kath / Inviteret
BIOGRAFI

  • Eske Kath / Inviteret
  • Født 1975 / Danmark
  • CV

Eske Kath (f. 1975) er uddannet fra Kunstakademiet i København i 2003. Hans kunstneriske virke rummer både maleri, skulptur og installation, men i de seneste år har han særligt gjort sig bemærket med karakteristiske og farvestærke landskabsmalerier, hvor han behandler temaer som menneskets relation til klimaet og landskaber, og den fundamentale usikkerhed mennesket befinder sig i, i en tid hvor naturen er under massivt pres og landskaberne som vi kender uundgåeligt er under forandring.

Kath indfanger store kontraster i sine landskaber, hvor intet er helt, som vi kender det. Hans horisontlinjer snor sig over lærredet, og skellet mellem nat og dag udviskes i landskabsmalerier, der med stor koloristisk forståelse og sikker komposition indfanger både naturens skønhed og kraft.

Around horizons
På udstillingen SELECTED ses to store landskabsmalerier, som begge bærer titlen “Around Horizons”. Værkerne blev skabt til en udstilling af samme titel, som kredsede om ideen om rundede horisontlinjer, der er fanget i sig selv. På malerierne ses stærke sole omkranset af transparente og sirligt farvegraduerede halo-ringe. Solene bevæger sig hen over lærredet omgivet af fragmenter af farverige bølger eller bjerge, der slynger og snor sig uden nogen umiddelbar logik. Motiverne virker dekonstruerede, når Kath her lader genkendelige elementer svæve rundt i nye og endnu ukendte landskaber, hvor tyngdekraften synes ophævet. Også skellet mellem dag og nat er udvisket, og det er uvist, om solene er på vej op eller ned - er det slutningen eller en ny begyndelse, der skildres her? 

Kaths motiver er ofte fulde af kontraster og balancerer ofte et sted mellem nedbrud og opbyggelighed, og hans motiver kan opfattes som et balancepunkt, hvor begge dele er muligt. Selvom hans landskaber rummer stor tematisk alvor, er de samtidig håbefulde og imødekommende i deres strålende farvepragt. Her får vi ingen svar eller løsninger på klimakrisen, men indbydes til refleksion - måske med håb for nye begyndelser.   

CV
Eske Kath (f. 1975) er uddannet fra Kunstakademiet i København i perioden 1997- 2003. Han bor og arbejder i København. Han er repræsenteret i en række samlinger, bl.a. ARoS, HEART, ARKEN Museum for Samtidskunst, Trapholt og Sammlung Essl i Wien.

I 2010 blev Kath kendt af et bredt publikum for sit loftsmaleri i Frederik VIII’s Palæ på Amalienborg og siden for sin medvirken i DR's tv-program “Kunstnerkolonien” fra 2022.